Det finns många aktiviteter att välja bland när man skall bekanta sig med en ny stad och för många är det sevärdheter och konserter som varit i fokus. Allt oftare kan man nu se att det inte handlar om varken syn eller hörsel utan om smaker och gastronomiska upplevelser. Det var tidigare ganska ovanligt att genomföra mat-resor och att utvärdera besök på restauranger runt om i världen var någonting som endast gjordes av de som i rollen som mat-kritiker tagit sig till någon av de finare restaurangerna för att utvärdera smaker och service.

Nu för tiden har mat kommit att bli ett hett ämne och någonting som de flesta har en åsikt om. Kanske beror det på exponeringen i media, eller på att vi vill ta till oss nya saker hela tiden. För några år sedan skulle inte många tillfrågade veta att hummer skall värmas till 38° C, eller hur man halstrar musslor. Idag är det fler än någonsin som har full insikt i dessa frågor och som dessutom kan tala om hur man bäst slår en aioli eller tillreder en smörsås. Med detta nyvunna intresse är det vanligare än någonsin att gå ut för att recensera mat och restaurangerna har en hel del att leva upp till för att vinna besökares gunst.

Helhetsupplevelse

När man går ut på finare krog är det inte bara maten som skall vara bra. Det är en helhetsupplevelse där allting skall vara rätt. Det gäller att service och mat står i proportion till varandra och att kyparen i fråga har god kännedom om vilket vin som går ihop med vilken rätt. Oavsett om det gäller vinprovningar eller en avsmakningsmeny, önskar dagens besökare allt mer från krögarna. Detta har medfört allt bättre standard på restauranger runt om i landet och Sverige är ett land som nu satt sitt namn på kartan för de många serveringar som finns tillgängliga, och de fina smaker man får uppleva.

Någonting för alla sinnen